Menu

 

Laat je inspireren door... Binja van Saus

 

Vandaag spreken wij met Binja van Saus. Zij is 41 jaar, woont in Noord-Scharwoude en werkt als Intern Begeleider op de Helix. Zij is binnen de organisatie begonnen als leerkracht en daarna doorgegroeid als Intern Begeleider. Op dit moment is zij bezig met een training om trainer te worden van de cursus Wegwijs in Gedrag. Deze training wordt aangeboden door het Samenwerkingsverband is samenwerking met de verschillende besturen in onze regio, waaronder Allente.

Allente heeft de slogan ‘waar talenten groeien’. Wat is jouw talent?
Ik ben een echte doener. Theorie omzetten naar praktijk en dan zien wat het daadwerkelijk oplevert, daar word ik blij van.

Waar haal jij inspiratie uit?
Ik haal mijn inspiratie uit cursussen, trainingen en het samenwerken met collega’s. Maar ook als ik heerlijk aan het wandelen ben of op vakantie kinderen een spel zie spelen dat ik niet ken, dan denk ik misschien is dit wat voor op school.

Wat heb jij nodig om je te kunnen ontwikkelen en krijg je die mogelijkheid ook bij Allente?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kennis en ontwikkelingen. Binnen Allente krijg ik de ruimte die kennis te vinden door trainingen en cursussen te volgen (zoals Wegwijs in Gedrag) en vervolgens die kennis te gebruiken in mijn werk.

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
Ik wist al heel vroeg dat ik graag met kinderen wilde gaan werken, maar dat ik niet ‘voor altijd’ juf wilde zijn, vandaar eerst de PABO en daarna verdere opleidingen om uiteindelijk als Intern Begeleider aan de slag te gaan. Zien wat kinderen nodig hebben en de vragen die zij hebben, maken dat ik op zoek ga naar antwoorden en ondersteuning. De momenten dat je ziet dat een kind zich bewust is dat hij of zij daadwerkelijk wat leert en vervolgens weet wat met die kennis te doen, die momenten, daar geniet ik zo van. Daarom werk ik in het onderwijs.

Hoe speel jij in op de ‘talenten’ van de kinderen?
Ik kijk naar wat bij kinderen goed gaat en waar ze sterk in zijn. Die kwaliteiten gebruiken we dan om samen met het kind een plan te maken voor de dingen die nog lastig zijn. Kijken naar mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Fouten maken mag, het zijn kansen om iets te leren.

Wat maakt werken op De Helix nou zo leuk?
Doordat de school in een nieuwbouwwijk staat groeien we nog steeds, letterlijk en figuurlijk bijna wekelijks. Dat maakt dat geen dag hetzelfde is.
Niet alleen het aantal kinderen groeit, maar ook het team.

Samen met het team zijn we constant bezig om het aanbod nog beter bij de kinderen aan te laten sluiten, ontwikkelen we ons en leren we van en met elkaar.
Het team heeft oog voor de kinderen, maar ook voor elkaar. Dat maakt dat ik mij prettig voel op school en nog steeds met trots vertel dat ik op De Helix mag werken.

Als iemand nog twijfelt om in de opvang of onderwijs te gaan werken, wat zou jij tegen diegene willen zeggen?
Ik kan vertellen dat het een geweldige baan is, geen dag is hetzelfde. Het contact met ouders, kinderen en collega’s zorgt voor iedere dag weer voor een andere dag, maar dat is mijn ervaring. Kom een keertje en dag meedraaien en ervaar zelf wat het onderwijs inhoudt.